728x90 AdSpace

  • Latest News

    Sunday, June 21, 2015

    Ini Dia Khasiat Biji Kurma, Jangan Dibuang!

    Kurma

    Saat Ramadhan kurma pasti mudah sekali ditemukan. Mulai dari kurma yang harganya bersahabat dengan saku, hingga yang rasanya dahsyat sesuai dengan harganya yang harus merogoh saku cukup dalam.

    Kurma disunnahkan untuk dimakan saat berbuka puasa, kenapa ya? Daging buah kurma berisi gizi yang mudah dicerna dan cepat mengisi ulang energi tubuh.

    Karena karakteristik tersebut, kurma sangat cocok untuk mengawali berbuka puasa. Berikut ini khasiat buah kurma:

    1. Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.

    2. Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.

    3. Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.

    4. Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.

    5. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukanmenjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.

    6. Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.

    7. Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadappenyakit jantung koroner dan stroke.

    8. Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.

    9. Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.

    10. Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.

    11. Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.

    12. Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang.

    Kurma

    Bagaimana hendak memakan biji kurma ini untuk mendapatkan khasiatnya?

    khasiat-biji-kurmaPasti anda pernah dengar kopi biji kurma? tidak susah kerana kopi biji kurma ini ada boleh lakukan sendiri di rumah kerana prosesnya begitu mudah. ikuti cara-cara ini:

    1. Basuh biji kurma tersebut dan toskan.
    2. Ratakan di dalam dulang kemudian jemur seharian di bawah cahaya matahari.
    3. Kemudian bila sudah kering, goreng biji kurma tersebut dalam kuali tanpa minyak. Goreng sehingga hangus dan mengeluarkan aroma seperti kopi.
    4. Tumbuk atau blender biji kurma berkenaan dan terhasillah serbuk kopi yang sedia dibancuh untuk di minum.

    Kurma

    Antara kebaikan dan khasiat kopi biji kurma:

    Kopi Biji Kurma1. Memberi tenaga segera
    2. Memulihkan tenaga Syahwat
    3. Menyembuhkan kencing manis
    4. memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
    5. Menghilangkan letih dan lesu
    6. Menghangatkan badan
    7. Mengendorkan saraf yang tegang
    8. Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal dan masuk angin
    9. Menyembuhkan sakit perut
    10. menyegarkan badan/tidak mengantuk
    11. Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok dan goutt
    12. Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
    13. Melancarkan peredaran darah

    Berikut adalah komposisi kimia dan nutrisi dalam biji kurma:
    Kelembaban
    7.17 – 9 %

    Protein
    1.82 – 5.2 %

    Lemak
    6.8 – 9.32 %

    Karbohdrat
    65.5%

    Serat
    6.4 – 13.6 %

    Abu, Sterol & Estrone
    0.89 -1.57 %

    Polisakarida Larut Alkali
    0.89 – 1.57 %

    Minyak Kuning-hijau
    6 – 8%

    Kandungan Asid Lemak Minyak Kuning-hijau
    Lauric, 8%; myrictic, 4%; palmitic, 25%;
    Stearic, 10%;oleic, 45%;

    Linoleic, 10%; juga terdapat kandungan asid kaprilik & kaprik.
    Asid Oksalat
    Julat sehingga 56%

    Selain itu kopi biji kurma ini bukan sahaja untuk diminum, serbuk biji kurma ini boleh dijadikan scrub untuk melembutkan kulit. Campurkan serbuk kopi biji kurma ini dengan madu sebelum sapukan.

    Jika mengalami masalah kulit kepala yang teruk atau rambut gugur, ambil serbuk kopi biji kurma ini campurkan dengan minyak zaitun, amalkan setiap hari sebelum tidur. InsyaAllah hasil yang menakjubkan akan anda perolehi.

    Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma! Silahkan sebarkan artikel ini kepada semua temanmu. [Sebarkanlah/Islampos, siakapkeli]

    • Visitor Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Item Reviewed: Ini Dia Khasiat Biji Kurma, Jangan Dibuang! Rating: 5 Reviewed By: Apri
    Scroll to Top